HEM    OM JULI    OM RASMUS/MUSSE    OM PELLE    OM BEA    MITT MÅL   


Rasmus nya träns + ändrade planer

Direktlänk || Allmänt || 2016-08-31 || 18:22:12

Ändrade planer idag. Torun fick förhinder och kommer på lördag istället vilket inte gör mig någonting egentligen. Rasmus gick både söndag samt måndag och igår blev han longerad. Alltså får han vila imorgon och jag rider ut på torsdag, han vilar fredag och så tränar vi på lördag istället. 
 
Anyways, i lördags satt jag och klickade runt på hästsidor och kom in på Globus webb-butik. Jag klickade in på "rea"sektionen och hittade ett träns för 220 kronor som kostat 500 kronor mer. Bara tyglarna i sig gick på 160 kronor och de skulle jag få med så jag klickade hem tränset och fick det igår (vilket är jättesnabbt ju!). Imorse satte jag det på Musses fina lilla huvud och tog lite bilder. Innan jag fick hem det hade jag faktiskt inte trott att det skulle vara så fint. Det är ett väldigt speciellt och fint träns som jag kommer att använda mest i skogen, när jag hoppar och för att kunna lättare ha olika bett. Lädret är jättemjukt och härligt och jag blev framför allt imponerad av spännena och detaljerna. Ja, ni får se själva!
 
Här hittar ni tränset.
 
Asså dem detaljerna ♥_♥ Till och med spännena på tyglarna är såhär lyxiga! Så himla nöjd med mitt köp!Bara att fatta galoppen

Direktlänk || Allmänt || 2016-08-30 || 20:23:00

Det blev en liten femtonminuters longering idag trots allt. Jag skrev lite med Torun och hon tyckte också att det var en bra idé att ta ut honom lite idag och förhoppningsvis släppa på några mentala spärrar. Personligen tror jag nämligen att problemet sitter till största del i huvudet. Visst har han en svagare högergalopp men eftersom han till största delen i sitt liv endast galopperat i den vänstra kommer nog vänstran som av sig själv - det är liksom hans naturliga val.
 
I vilket fall som helst var han jätteduktig under longeringen. Han har blivit så lyhörd på mina hjälper under longeringen och det är riktigt kul att jobba med honom på linan. Först skrittade jag fram honom för hand i fem minuter innan jag tog in honom på en lite mindre volt för att få honom att böja sig. Vi gjorde lite halter för att finstämma mina kommandon och allting fungerade fint. Efter ytterliggare några minuter tog vi upp traven. I början blir han alltid lite trippig och spänd med korta steg i framdelen och högt huvud. Jag lät honom gå ut på en lite större volt och trava på så han slappnade av lite. Vi gjorde lite övergångar och allting fungerade. Fortfarande i vänster varv bad jag honom sedan om galopp, vilket han snabbt gick upp i. Han är lugn i galoppen men tycker om att springa. Sen har han lite svårt att gå på volt (det här att faktiskt vända sig i galoppen är ett nytt konstigt fenomen för honom) och han drar ganska mycket utåt. Jag lät honom gå på en ganska stor volt, nu när jag faktiskt känner att jag har kontroll över honom - så himla härligt. Vi bröt av några gånger och vaggade igång galoppen igen. Superduktig! Sedan gick vi över till att trava lite igen och nu frustade han, kom ner lite och fick bättre bakben- och frambensteknik och blev inte lika stöttig. 
 
Vi gick över i högervarvet och jag lät honom än en gång skritta. Jag jobbade honom likadant som jag gjort i det andra varvet, gjorde halter och gick sedan upp i trav. Han gick fint i traven och vi gick ganska snabbt upp i galopp. Två fattningar och han fick rätt galopp! Galopp, galopp, galopp! I högergaloppen går han oftast lite snabbare, antagligen för att orka hålla den, men han höll den fint och såg faktiskt lite stolt ut när jag överöste honom med beröm. Jag tog ner honom i trav igen efter några varv, i en fin och framåtbjudande trav där han även här sänkte sig. Musklerna rörde sig fint! Jag tänkte ta upp honom i galopp igen men volten var för stor och det tog mig flera misslyckade fattningar innan jag insåg att storleken nog var lite fel. På en så stor volt som jag hade var det relativt lätt för honom att fatta och hålla vänstergaloppen så vi gick över till skritt, jag minskade volten och tog upp traven igen. Nu tog han rätt galopp direkt och ännu en gång fick han massvis med beröm och han såg glad ut. Alltid när han tar högergaloppen tycker jag att han ser glad och stolt ut - precis som om han får en liten "aha"- upplevelse varje gång. Jag lät honom gå i friskt tempo i högergaloppen i flera varv innan jag tog ner honom i trav, lät honom trava något varv och sedan skrittade jag av honom för hand. Han hann inte bli svettig men han såg glad och nöjd ut, vilket jag är över honom.
 
Imorgon kommer Torun hit och tränar oss! Hon ska även sitta upp på Musse, vilket ska bli jättespännande att se och höra vad hon tycker om min lilla bebis :) Efter den här veckan har jag tänkt mig att han ska få en veckas vila med eventuellt en uteritt eller något lättare longeringspass, mest för att få ut lite energi. Veckan efter vilan blir det lite lätt uppstart igen med uteritter och longering, speciellt då med fokus på galopperna. Tänker mig även att vi ska komma över ett hinder eller två. I skogen har vi några minihinder (typ 30 cm) som mamma har lovat att rida med Pelle före som lite läromästare så att Musse kan skutta efter. Sedan tar vi upp lite dressyr igen!
 Två steg framåt, ett bakåt

Direktlänk || Allmänt || 2016-08-30 || 07:15:14

Rasmus gick på banan igår och vi red igenom det mesta vi gjorde i torsdags på träningen. Han gick jättefint i skritten och i traven. Inte lika på hugget som i torsdags, kanske var han lite trött sen i söndags, men han skötte sig ändå jättefint. Jag tyckte inte jag fick honom lika kvick och han kändes snäppet mer markbunden men han böjde sig på volten och gjorde fina bebis-skänkelvikningar. Han galopperade jättefint i vänster varv men sedan kom vi till det där dumma högra varvet. Efter cirka tio minuter av fattningar gav jag upp och lät honom galoppera en gång i vänstervarvet. Lite ledsen känner jag mig då han de två föregående gångerna tagit rätt galopp. Tror att han blev lite för pushad i torsdags. Först tog han rätt galopp men Torun sade till oss att galoppera en gång till och där brast det och vi satt i fem minuter och fattade, bröt av, fattade, bröt av, innan han till slut tog rätt galopp. Det kändes som om de där fattningarna satt kvar igår, tyvärr.
 
Tänker höra om Torun vill känna igenom honom imorgon på träningen (längtar) så vi får se hur det går då. Efter denna veckan tänker jag att han ska få vila en vecka, kanske blir det en uteritt och någon kort longering men isåfall mest för att han ska få röra på sig och inget pushande. Tänker mig att han behöver bli longerad i galopp igen för att få in den högra galoppen igen, han behöver gå tillbaka ett steg eller två för att sedan gå framåt igen. Om vi inte skulle träna imorgon skulle jag ha tagit ut honom och galopperat honom på linan idag men nu är det träning imorgon. Kanske gör jag det ändå, det är inte hårt arbete och det skulle bara vara i fem-tio minuter för att få honom att känna rätt galopp och släppa igenom det lite. Jag får se hur jag gör, vill inte pusha honom för hårt men känner också att han behöver det. Samtidigt ska han vila efter den här veckan så kanske. Vi får se, helt enkelt.
 
Igår red jag även Pelle. Vi tog en barbackatur med Lisa och Capella, så det hände inte mycket i ridväg. Idag blir det inget ridet för mig, så jag sörger lite men tar tiden till att återhämta mig lite och kanske träna lite styrka. Ska i alla fall träna yoga nu på morgonen innan jag sticker till bussen vid halv nio. Hoppas ni får en fin dag!